skip to Main Content

21.5.2020 Löytöretki voimavaralähteelle

#OmaishoitoKoskettaaJokaista #Omaishoitoyhteisö

Tässä blogisarjassa tehdään löytöretki voimavarojemme lähteelle eli sisimpäämme. Meissä kaikissa on voimavaroja enemmän kuin tiedämmekään, ne pitää vain etsiä ja ottaa käyttöön pienin askelin. Blogisarjan kirjoittaja, sairaanhoitaja YAMK Maija Repola opiskelee ratkaisukeskeistä terapiaa sekä kirjallisuusterapiaa ja tarjoaa keskusteluapua vapaaehtoistyönä halukkaille.

Löytöretki voimavaralähteelle. Osa 3. Voimavaroja toivosta

Parempien aikojen toivominen on maailmassamme tällä hetkellä ihmisille yhteisesti jaettu asia. Kaikki me toivomme, kuinka maailmantilanne muuttuisi normaaliksi ja virus poistuisi sotkemasta elämäämme ja suunnitelmiamme. Pohdimme kenties mielessämme, mitä ensimmäisenä tekisimme, kun tämä on ohitse. Tapaisimme ehkä ystäviämme ja sukulaisiamme, kävisimme kaupassa, ravintoloissa ja kahviloissa tai sitten matkustelisimme ja ylipäätään nauttisimme elämästä ilman pelkoa sairastumisesta. Tai voi olla, että toiveesi liittyvätkin johonkin yksittäiseen muutokseen elämässäsi.

Toivo paremmasta tulevaisuudesta kannattelee meitä vaikeiden asioiden ja tilanteiden keskellä. Aina kun toivomme jotakin, teemme mielikuvissamme matkan tulevaisuuteen, itsellemme myönteisiin ja tärkeisiin asioihin ja haluttuun tulevaisuudenkuvaan. Nämä toivomusmatkat antavat meille lämpöisen tunteen, ehkä hymyn kareen kasvoille ja lohtua sekä uskoa elämään.

Toivo paremmasta tulevaisuudesta on aina eteenpäin vievä voima. Toiveikas ihminen ajattelee myönteisesti tulevaisuudesta ja uskoo elämän kantavaan voimaan. Usko ja toivo paremmasta kulkevatkin käsikädessä. Toivolla on tärkeä psykologinen merkitys ihmiselle. Toiveikkuus ei kuitenkaan tarkoita yltiöpositiivisuutta tilanteista huolimatta, vaan tosiasioiden hyväksymistä ja epävarmuuden sietämistä. Toiveikaskaan ihminen ei ole koko ajan yhtä toiveikas, vaan tunne vaihtelee. Jotkut osaavat säilyttää toiveikkuutensa hyvin vaikeissakin tilanteissa, toisille se taas voi olla vaikeampaa, jolloin voi tarvita jopa ammattilaisen apua. Mistä sitten voisi löytää toivoa, kun kaikki tuntuu synkältä? Aktiivinen tekeminen ja kokemus asioihin vaikuttamisesta yleensä auttaa toiveikkuuden säilyttämisessä. Itse olen säilyttänyt toiveikkuuttani ajattelemalla myönteisesti tulevaisuudesta ja tehnyt asioita, jotka vievät minua elämässä eteenpäin kohti haaveitani.

Aiemmissa blogiteksteissä olemme etsineet voimavaroja menneiden aikojen selviytymiskokemuksista sekä nykyhetkeen pysähtymisestä. Tällä kertaa suuntaamme katseemme tulevaisuuteen, josta haluamme löytää toivoa. Maailmantilanteelle emme tällä hetkellä voi mitään, mutta on monia asioita, joihin voimme itse elämässämme vaikuttaa, mikä lisää sekä hyvinvointia, että toiveikkuutta. Ehkä olet jo pitkään halunnut johonkin asiaan muutosta elämässäsi tai sitten sinulla on selkeä toive mielessäsi, mutta asia tuntuu liian kaukaiselta ja vaikealta toteuttaa. Mieti nyt mikä se voisi olla? Haluatko kenties liikkua enemmän, oppia laulamaan, syödä terveellisemmin tai lopettaa tupakoinnin.

Tehdään nyt harjoitus tulevaisuuden muutostoiveesta:

  1. Kirjoita paperin keskelle toiveesi.
  2. Seuraavaksi kirjoita toiveesi ympärille kaikkia mahdollisia mieleesi tulevia osa-alueita ja isompia kokonaisuuksia, joita sen toteuttamiseen liittyy ja ympyröi nämä osa-alueet.
  3. Sitten kirjoita vielä ympyröityjen osa-alueiden ympärille pienempiä ja suurempia konkreettisia tekoja ja tehtäviä, jotka vievät kohti osa-alueiden toteutumista.
  4. Tarkastele nyt mitä olet saanut paperille aikaan ja valitse konkreettiset teot, joita lähdet toteuttamaan.

Onneksi olkoon! Olet nyt matkalla kohti muutostoivettasi ja eihän sen toteuttaminen enää näytä niin mahdottomalta. Tehtävän tehtyäsi olet tehnyt kolmannen löytöretken voimavarojen lähteelle ja löytänyt sieltä toivoa tulevaisuuteen. Ensi kerralla, viimeisessä blogikirjoituksessani, tutkitaan mitä kaikkea olemme löytöretkillämme saavuttaneet.

https://www.facebook.com/askelkerrallaan2020/

Takaisin

Back To Top