skip to Main Content

30.5.2020 Annen ajatuksia ja tarinaa elämän vuoristoradalla, omaishoitajana ja äitinä

#OmaishoitoKoskettaaJokaista #Omaishoitoyhteisö

Aikanaan kun tyttäreni tuli tähän maailmaan, pian 23 vuotta sitten, en heti voinut arvata, mitä hänen elämänsä meille mukanaan toisi, hän oli pieni suloinen prinsessa eikä mistään käynyt ilmi, että hänellä on kehitysvamma.

Hänen ollessaan noin kolmevuotias huomattiin haasteita kehityksessä ja sen seurauksena päivähoidossa alkoi tyttäremme tarkempi seuranta ja arviointi, lisäksi terapeutit tekivät myös omia arvioitaan. Lopulta saimme lähetettä Helsingin Lastenlinnan sairaalaan, ja sen jälkeen avautuikin ovet aivan uuteen maailmaan.

Mutta eipä tuolloin vielä kukaan tullut maininneeksi minulle siitä, että olen omaishoitaja, enkä sitä oikein itsekään tullut koskaan ajatelleeksi, vaikka tottahan se on ollut, kun miettii tätä elämän vuoristorataa, ja sitä miten asioita on joutunut organisoimaan niin monta kertaa matkan varrella. Joskus sitä miettii, miten elämä olisi voinut kuljettaa toisin, mutta edelleen huomaan, että äitinä olen tärkeässä osassa hänen elämässään.

Uskon, että tulee aika, kun hänkin lentää kotopesästä omilla siivillään lentäväksi kuten isoveljensä on ollut reilut viisi vuotta. Hartaimmin vain toivon, että hän oppisi tekemään valinnat oikein elämän eri tilanteissa. Oman lapsen omaishoitajana kannettava taakka on painavampi ja haastavampi pidemmän aikaa ja mahtaako siitä osata päästää irti koskaan? Vieläkin tytär istahtaa syliini ja halaa osoittaen sen, että olen hänelle tärkeä, vaikka monessa asiassa yritän neuvoa ja ohjeita antaa.

Kaikesta huolimatta elämä vie eteenpäin, omaishoitajan ja äidin piilevien voimien ja taitojen ansiosta jaksan viedä arkea eteenpäin hymyillen kannustaen ja luottaen parempaan huomiseen. Haluaisin kertoa muille lapsensa ja nuorensa omaishoitajille, että meillä Hiiden Omaishoitajien OmaisOiva – toiminnassa on säännöllistä järjestölähtöistä tukea erityislasten äideille ja isille vertaistukitoimintana riippumatta lapsen, nuoren iästä. Vuosittain järjestämme Erityisen Mainiot perheet tapahtuman Lohjalla ja Ptky Karviaisen puolella Rajattomat tapahtuman, joissa pureudumme erityisperheiden asioihin. Näiden lisäksi on ollut erilaisia teemakahviloita mm. koulunkäyntiin – ja jaksamiseen liittyen sekä erilaisia kursseja. Suosittelen niitä kaikille, niistä saa jaksamista ja iloa arkeen – sekä sitä vertaisuutta.

Pitäkää huolta toisistanne ❤️
Anne Simoinen-Pajarinen, omaishoitaja ja äiti
Hiiden Omaishoitajat ry:n hallituksen jäsen

Takaisin

Back To Top