skip to Main Content

11.6.2020 Lauran ajatuksia Sinulle omaishoitaja, oleva, tuleva tai entinen

#OmaishoitoKoskettaaJokaista #Omaishoitoyhteisö

Minä olen toiminut lapseni omaishoitajana muutaman vuoden ja omaishoitotilanteemme tulee jatkumaan vielä vuosia. Ja tämä on minulle maailman tärkein työ äitiyden lisäksi. Olen aina ensisijaisesti äiti ja omaishoitaja.

Mennyt kevät on saanut minut miettimään mitä sinulle kuuluu ja kuinka sinä voit?
• Koska olet viimeksi saanut tai pystynyt käyttämään omaishoidon vapaasi?
• Miten jaksat?
• Kuinka korona on vaikuttanut sinun ja läheisesi arkeen?
• Kuinka kunta tai kaupunki on sinua omaishoitajana tukenut?
• Miten me järjestönä olemme sinua pystyneet tukemaan?

Omaishoitaja ei ole kenenkään haaveammatti, tai en ainakaan usko niin. Tähän pestiin päädytään erilaisten elämän tarinoiden kautta. Tätä tehdään rakkaudella ja rakkaudesta. Olen muutaman vuoden aikana saanut tavata upeita ihmisiä, jotka huolehtivat esim. puolisostaan, vanhemmastaan tai lapsestaan. Jokainen meistä tekee tätä työtä ”rakkaudesta lajiin”. Olen ylpeä siitä, että olen omaishoitaja ja olen ylpeä sekä kiitollinen siitä, että sinäkin olet ja jaksat vaativassa ja kuormittavassa arjessa.

Sinnikkyys, kärsivällisyys ja tunteiden hallinta, ne eivät olleet vahvimpia piirteitäni ennen lapsemme syntymää, nyt jo pärjään niissä ihan hyvin. Voin kai siis ajatella, että omaishoitajuus on myös tietynlainen matka meihin itseemme, meihin omaishoitajiin. Muistetaan että me olemme arvokkaita ja tärkeitä, myös meillä on oikeus olla vihaisia, väsyneitä, ja pettyneitä, mutta ennen kaikkea rakastettuja ja arvokkaita. Jokainen meistä on arvostuksen, tuen ja halauksen ansainnut!

Jokainen omaishoitoperhe on oma tarinansa ja juuri siksi mielestäni omaishoitajuuden ympärille rakennettavat palvelut ja avunmuodot tulisi olla mahdollisimman yksilöityjä. Mikä sopii minulle ei sovi välttämättä sinulle. Jokaisessa perheessä on omat haasteensa ja niihin tulisi löytää hyvät ja perheen tilannetta tukevat ratkaisut. Palveluiden tarve tai tieto olemassa olevista palveluista on merkittävässä roolissa monessa perheessä.

Muistathan, että rakkaudella tekemäsi työ vastaa monen ammattilaisen työtä vuorokaudessa. Kukaan ei tule päästämään sinua aamu- päivä-, ilta- eikä yövuorosta kotiin. Mietitäänpä asiaa niin, että sinä et jostain syystä enää jaksaisikaan, montako meitä omaishoitajia on? Kuinka monta hoitolaitosta pitäisi rakentaa, jotta jokainen hoidettava saisi paikan?

Omaishoito koskettaa jokaista ja toimii kaikilla yhteiskunnan alueilla kuvaa hyvin omaishoidon merkittävyyttä. Yhteiskuntamme ei selviydy ilman omaishoitoa, se lisääntyy väistämättä. Omaishoitaja tarvitsee erilaisia tuen muotoja hyvinvointinsa ja jaksamisensa avuksi.

Toivon, että voimme pian järjestään taas toimintaa erilaisessa mittakaavassa ja että pääsisimme tapaamme niissä ihan kasvotusten. Kuulisin mielelläni juuri sinun tarinasi. Mitä sinulle ja hoidettavallesi kuuluu tänään? Yhdessä omaishoidon puolesta.

Nähdään ja kuullaan.
Lämmintä kesää sinulle ja läheisillesi.

Laura Streng, omaishoitaja

Hiiden Omaishoitajat ry:n hallituksen puheenjohtaja

Takaisin

Back To Top