skip to Main Content

1.4.2020 Minna Mäenpää, Katja Sandholm & Pirjo Mäkinen

Sinulle juuri tänään

Elämme parhaillaan sellaisia aikoja, joita kukaan meistä ei vielä muutama viikko sitten osannut kuvitellakaan. Ensimmäiset outoon virukseen liittyvät uutisoinnit Kiinasta tuntuivat meistä suomalaisista kaukaisilta, eikä niihin osattu suhtautua kovinkaan vakavasti. Vaikka televisio ja internet ovatkin tuoneet kaukaisemmatkin maat ja mantereet entistä lähemmäksi, emme kuitenkaan ajatelleet seurauksien näkyvän ja tuntuvan näin konkreettisesti omassa elämässämme, omalla paikkakunnallamme.

Vaikka maailman tilanne on se, mitä se on, meidän on vaan jaksettava uskoa siihen, että tästäkin tämä urhea kansa selviää. Mutta samalla on muistettava, että kukaan meistä ei selviä yksin. Nyt, jos koskaan tarvitsemme toisiamme ja kuuluisaa yhteishenkeä. Omaishoitajina te, jos kuka todistatte joka päivä, että kaveria ei jätetä. Me yhdistyksessä ja sen OmaisOiva-toiminnassa teemme kaikkemme, ettette jäisi yksin, ja autamme kaikin mahdollisin keinoin teitä jaksamaan tämän poikkeustilanteen yli. Te kaikki, jotka saatte tämän kirjeen, teette yhdessä omaishoitoa näkyväksi ja entistä merkityksellisemmäksi yhteiskunnassamme. Entiset ja nykyiset omaishoitajat, kannatusjäsenet ja muut toimijat, nyt jos koskaan tarvitaan yhteisöllisyyttä ja uskoa tulevaan. Kokemukset, taidot ja tiedot auttavat eteenpäin -jokaisen omat voimavarat ja jaksamisen keinot on nyt otettava käyttöön.

Omaishoitajat ovat selviytymisen, joustavuuden ja kekseliäisyyden mestareita.
Kun juuri omaan tilanteeseen soveltuvaa ohjekirjaa ei ole olemassakaan, on ollut pakko kehittää yksilölliset ja uniikit tavat toimia, jotta arki sujuisi. Siinä te usein ansaitsisitte innovaatioistanne kunniakirjan ja suuret aplodit. Liian usein palkinnot ja aplodit jäävät kuitenkin korkeintaan perheen sisäisiksi. Annetaan ne itse itsellemme ja toinen toisillemme silti tänään, ja nimenomaan varsinkin tänään; olet hyvä juuri sellaisena kuin olet, teet hyvää ja tärkeää työtä ja annat läheisellesi juuri hänelle sopivan, yksilöllisen avun ja huolenpidon. Kun teet parhaasi, se riittää!

On erittäin tärkeää myös huolehtia itsestään, vaikka omat tarpeet usein jäävätkin hoidettavan tarpeiden varjoon. Jos itse ei jaksa, ei jaksa hoidettavakaan. Vaikka ulkopuolisen avun saanti on varsinkin poikkeusoloissa rajallista, on silti tärkeää ottaa edes pieni hetki päivässä ihan itselleen. Käydä tuoksuttelemassa kevään tuloa, soittaa ystävälle tai vaikka vaan istua ihan hiljaa. Ja jos tuntuu, että voimat uupuvat mieleen tulee kysymyksiä, joihin ei itse löydä vastauksia tai haluat vaihtaa ajatuksia – voit soittaa meille OmaisOiva-työntekijöille Minnalle, Katjalle tai Pirjolle. Etsitään yhdessä vastauksia ja eletään tässä ja nyt. Me olemme juuri teitä varten ja välitämme teistä, sekä sinusta omaishoitaja, että sinun hoidettavastasi.

Tänään juuri sinä istahda alas läheisesi kanssa ja vietä meidän kaikkien omaishoitoyhteisöjen yhteinen teehetki – pysähdy hetkeksi ja katsele kevään merkkejä.

Kevätterveisin Minna, Katja ja Pirjo

Takaisin

Back To Top