skip to Main Content

ONNI-APTEEKISTA APUA ARJEN LÄÄKEHOIDON ONNISTUMISEEN – OMAISHOITAJAYSTÄVÄLLISIÄ TEKOJA

Omaishoitoperhe tarvitsee lääkehoidon onnistumiseksi hyvän apteekkisuhteen ja asiantuntevaa apua arjen lääkehoidon tilanteisiin. Hiiden Omaishoitajat ry on aloittanut yhteistyön Lohjalla sijaitsevan Onni Apteekin https://www.onniapteekki.fi/ kanssa. Yhteistyö sisältää mm. omaishoitotilanteiden tunnistamista ja kuukauden vinkkejä perheiden tueksi. Pääsimme yhteistyön alussa heti haastattelemaan apteekin asiakaspalvelupäällikkö Nina Ekströmiä ja saimme häneltä loistavia vinkkejä omaishoitoperheen lääkehoidon tueksi.

Miten mielestäsi omaishoitaja voi toteuttaa turvallista lääkehoitoa kotona?  Minkä asian haluaisit nostaa erityisesti esille?

Ajantasainen lääkelista. Lääkelista on tärkeä, jos käyttää eri lääkkeitä ja käy usealla eri lääkärillä. Lääkelista voi olla kirjoitettu jopa ruutupaperille tai erilliselle lääkelistapohjalle. Apteekista on saatavana lääkelistapohjia, johon merkitään kaikki lääkkeet. Siihen tulisi kirjata mm. lääkkeiden ottoajat: onko kerran päivässä, 2–3 kertaa päivässä, kerran viikossa, kerran kuussa tai pistettävä -muoto.

Lisäksi olisi hyvä merkitä otetaanko lääke tyhjään vatsaan tai ruokailun yhteydessä. Mikä on lääkkeen käyttötarkoitus, onko se esim. kipu-, nesteenpoisto-, verenpaine-, sydän-, verenohennus-, rauhoittava- tai unilääke.

Mikä merkitys on ajantasaisella lääkelistalla? Mitä kaikkea listalle tulisi laittaa?

Ajantasaisella lääkelistalla voidaan sulkea pois, että käytössä ei ole samatyylisiä lääkkeitä mutta eri nimellä. Lääkelistalla tulee näkyä kaikki reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja muut lääkevalmisteet, jotka ovat saatavina ilman reseptiä. Listalla tulee olla lääkkeen/valmisteen nimi, käyttötarkoitus ja annostus. Lisäksi on hyvä merkitä, onko säännöllinen lääkitys tai tarvittaessa otettava. Listalla voi myös mainita onko lääkeallergioita.

Mitä tukea voi saada tähän teidän apteekistanne?

Onni apteekissa voi aina käydä kysymässä lääkkeistä, autamme mielellämme. Voimme yhdessä arvioida mm. ovatko ottoajat parhaat mahdolliset ja oikeat. Apteekistamme löytyy erilaisia apuvälineitä helpottamaan lääkkeen ottamista. Tässä muutamia esimerkkejä:

Lääkedosetti on hyvä apuväline lääkkeiden jakoon, ei tarvitse joka päivä ottaa monesta eri purkista. Dosettiin voi jakaa esim. viikon lääkkeet valmiiksi otettavaksi. Dosetista huomaa, että onko lääkkeet otettu tai jäänyt ottamatta

Tabletinhalkaisija on hyvä apuväline, jos lääkeannostus on ½ tablettia. Tabletin murskaaja on taas apuväline, jos on vaikeuksia niellä tablettia. Apteekista kannattaa kysyä voiko tabletin puolittaa tai murskata, sillä kaikkia tabletteja ei saa puolitta tai murskata. Onni apteekista on myös mahdollista saada annosjakelua eli saada lääkkeet annosjakelupusseihin. Annosjakelupussit tulevat kahden viikon jaksoina. Annosjakelupusseihin on mahdollista saada useammat lääkkeet paitsi ei esim. verenohennuslääkettä nimeltään Marevan tai antibiootteja. Annosjakelussa asiakkaalla on ”oma farmaseutti”, johon ollaan yhteydessä lääkityksestä. Onni apteekki järjestää myös lääkkeiden kotikuljetuksia Lohjaan alueella. Kuljetus alle 5 km on 5 € ja 5–10 km on 10 €, kannattaa kysyä tätä mahdollisuutta.

Miten omainen voi seurata kotona läheisensä lääkityksen onnistumista, jos sitä voisit avata muutamalla ajatuksella?

Läheisen lääkitystä voi seurata mm. dosetista tai annosjakelurullista onko kyseisen päivän lääkkeet otettu. Omaishoitajan on tärkeä tietää, mihin lääkettä käytetään ja onko lääkkeestä apua. Onko ottamisessa ongelmia tai haasteita, sekä toteutuvatko lääkityksen höydyt esim. laskeeko verenpaine. Lääkkeiden säilytyksestä sekä vanhentuneiden/lopetettujen lääkkeiden hävittämisestä voi myös apteekista kysyä.

Miksi omaishoitajan kannattaisi suunnata juuri Onni Apteekkiin?

Onni Apteekissa saa ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua. Meiltä voi aina kysyä apua lääkitys asioissa. Autamme ja neuvomme mielellämme. Apteekki on helposti saavutettavissa Lohjan Citymarketissa, jossa on alakerrassa runsaasti parkkipaikkoja. Apteekki on esteetön. Omaishoitajan on myös tärkeä hoitaa itseään ja meiltä löytyy myös erilaisia tuotteita oman hyvinvoinnin tukemiseen.

Tutustu Onni Apteekkiin, meidät löydät myös Facebook sivuilta hakusanalla Onni Apteekki:

Onni Apteekki

www.onniapteekki.fi

Ojamonharjuntie 61

08200 Lohja

p. 019 388 100

Takaisin

Back To Top