skip to Main Content

7.5.2020 Löytöretki voimavaralähteelle

#OmaishoitoKoskettaaJokaista #Omaishoitoyhteisö

Tässä blogisarjassa tehdään löytöretki voimavarojemme lähteelle eli sisimpäämme. Meissä kaikissa on voimavaroja enemmän kuin tiedämmekään, ne pitää vain etsiä ja ottaa käyttöön pienin askelin. Blogisarjan kirjoittaja, sairaanhoitaja YAMK Maija Repola opiskelee ratkaisukeskeistä terapiaa sekä kirjallisuusterapiaa ja tarjoaa keskusteluapua vapaaehtoistyönä halukkaille.

Osa 1: Voimavaroja omasta menneisyydestä
Elämme tällä hetkellä kriisiä, joka on maailmanlaajuinen. Emme ole siis yksin, mutta jokainen meistä kokee tämän omalla tavallaan. Niin se vain on, että jotkut säilyttävät toimintakykynsä kriisitilanteissa ja toiset taas ahdistuvat. On ihan ok olla nyt ahdistunut. Ahdistuminen on myös pelkoa ja se kertoo meille uhasta, mikä on tällä hetkellä todellinen. Jokainen meistä voi kuitenkin pyrkiä helpottamaan omaa oloaan etsimällä itsestään voimavaroja.

Elämä ei koskaan ole täysin kriisitöntä. Jokaisen ihmisen elämään mahtuu haastavia elämänvaiheita, jotka synnyttävät epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta. Vaikka nykytilanne on täysin uudenlainen, voi silti tutkia oman eletyn elämän kriisikohtia ja pohtia miten niistä aikanaan selviytyi. Jokaisesta eletystä elämänvaiheesta ihminen oppii jotain uutta itsestään ja saattaa jopa yllättyä omista voimistaan. Usein vain unohdamme vahvuutemme ja voimavaramme menneisyyteen.

Nyt onkin hyvä hetki suunnata katse omaan historiaan ja miettiä mikä silloin aikanaan vaikeassa elämänvaiheessa auttoi jaksamaan ja antoiko silloinen kriisi mahdollisesti lisää eväitä tulevaan elämään. Ehkä silloin aikaisemmin jaksamiseen auttoi keskustelu ystävän/ammattilaisen kanssa tai mahdollisesti ahdistus helpottui jotakin puuhastelemalla vai auttoiko silloin hidastaminen?
Monelle luonnossa oleskelu, liikunta, aktiivisuus tai kirjoittaminen on tuonut apua vaikeina aikoina. Mikä oli sinun keinosi silloin? Miten autoit itseäsi? Auttoiko joku sinua?

Huom! Myös avun pyytäminen toiselta on tärkeä taito ja voimavara. Voit myös miettiä elämääsi vain hieman taaksepäin, vaikkapa viikon tai kuukauden takaista aikaa, ja etsiä sieltä päiviä tai hetkiä, jolloin sinusta tuntui vähän paremmalta. Mieti niitä päiviä tarkasti ja pohdi mikä niissä oli erilaista, mikä oli paremmin. Mitä teit silloin? Tekikö joku muu silloin jotakin? Puhuitko jonkun kanssa? Olitko nukkunut hyvät yöunet vai kävitkö kävelyllä luonnossa? Mikä on auttanut viime aikoina?

Tämä löytöretki menneisyyteen auttaa sinua löytämään itsestäsi voimavaroja, jotka tahtovat jäädä unohduksiin ja huomaamatta jos niihin ei kiinnitä riittävästi huomiota. Huomioi oma vahvuutesi, niin se kasvaa!

Omalla löytöretkelläni kaukaa menneisyydestä löysin uudelleen kirjoittamisen ilon. Liityin jopa kirjoittamisen verkkokurssille ja olen nauttinut täysin siemauksin verkkokurssin kirjoitustehtävistä, joita olen saanut toteuttaa. Tästä kokemuksesta vaikuttuneena lähdin myös syvemmin opiskelemaan kirjallisuusterapiaa, koska uskon kirjoittamisen voimaannuttavaan vaikutukseen. Haluankin jakaa tätä kokemusta teidän kanssanne ja annan jokaisen blogitekstini lopussa uuden kirjoitustehtävän.

🌼 Harjoitus: Pohdi blogitekstini kysymyksiä ja kirjoita ylös voimavarojasi sekä muita asioita, jotka ovat auttaneet sinua selviytymään aikaisemmin. Muista tutkia myös lähimenneisyyttäsi. Kirjoitustehtävän tehtyäsi olet tehnyt ensimmäisen löytöretken voimavarojen lähteelle eli itseesi ja lisäksi sinulla on lista hyödyllisistä asioista, jotka auttavat juuri sinua. Tärkeää !: Ota nämä kirjoittamasi hyvät asiat mahdollisuuksien mukaan uudelleen käyttöösi tai jatka niitä asioita, jotka auttavat. Ja ole ylpeä itsestäsi! Olet selvinnyt tähän asti ja selviät jatkossakin. Ensi kerralla teemme löytöretken nykyhetkeen.

https://www.facebook.com/askelkerrallaan2020/

Takaisin

Back To Top