7.5.2020 Löytöretki voimavaralähteelle
#OmaishoitoKoskettaaJokaista #Omaishoitoyhteisö
Tässä blogisarjassa tehdään löytöretki voimavarojemme lähteelle eli sisimpäämme. Meissä kaikissa on voimavaroja enemmän kuin tiedämmekään, ne pitää vain etsiä ja ottaa käyttöön pienin askelin. Blogisarjan kirjoittaja, sairaanhoitaja YAMK Maija Repola opiskelee ratkaisukeskeistä terapiaa sekä kirjallisuusterapiaa ja tarjoaa keskusteluapua vapaaehtoistyönä halukkaille.
Löytöretki voimavaralähteelle. Osa 2. Voimavaroja tästä hetkestä
Joskus tuntuu siltä, että huoliin ja murheisiin suorastaan hautautuu. Pelko tulevaisuudesta jäytää mieltä ja elämään ei enää mahdukaan muuta kuin huolta. Muihin asioihin on vaikea keskittyä. Ihminen yrittääkin useasti keksiä keinoja, ettei epämukavassa tunteessa tarvitsisi olla. Paetakseen tätä tunnetta jotkut tekevät itsensä kiireisiksi ja toiset taas turvautuvat hakemaan hetken helpotusta mm. päihteistä. Lopulta kuitenkin tulee voimakas ahdistus, minkä kanssa ihmisen on vaikea olla. Voimakkaaseen ja äkilliseenkin ahdistukseen on olemassa omia konsteja, joita voi kokeilla. Hengitysharjoitukset ovat usein tehokkaita rauhoittamaan ihmisen mieltä ja kehoa, kun tilanne pitää saada pikaisesti hallintaan. Huolihetket, jossa huoliin keskitytään vain tiettyinä aikoina päivästä, voi kokeilla järjestää, jotta koko päivä ei kulu murehtimiseen. Tämä lisää myös kokemusta ahdistuksen tunteen hallinnasta. Näistä molemmista keinoista ja monista muistakin ahdistuksen itsehoitoon liittyvistä harjoituksista löytyy tarkempaa lisätietoa ja ohjeita netistä: https://www.mielenterveystalo.fi/ ja https://www.benfurman.com/selfhelper/.
Liialliseen huolehtimiseen ja ahdistuksen tunteeseen voi myös yrittää itse vaikuttaa ennaltaehkäisevällä tavalla: keskittymällä tähän hetkeen ja etsiä siitä hyvää, sekä hyväksyä ne asiat, joihin ei voi vaikuttaa. Haluankin tällä kertaa herätellä lukijat ajattelemaan itsestään ja elämästään myönteisemmin ja siten myös ehkäistä huolten ja murheiden kasaantumista hallitsevaksi olotilaksi omassa elämässään. Hyvien asioiden miettiminen ei ole helppoa huolien keskellä ja siksi sitä kannattaakin harjoitella. Parhaimmillaan harjoittelun myötä voi oppia kokonaan uuden tavan suhtautua elämän haasteisiin ja löytää uskoa omiin voimavaroihin, mutta mikään ei voi tapahtua hetkessä, vaan tässäkin edetään askel kerrallaan ja harjoittelemalla.
Me suomalaiset olemme yleensä kovin ongelmakeskeisiä. Pohdimme usein mikä meillä on pielessä sen sijaan, että pohtisimme mikä meillä on hyvin. Myönteisessä ajattelussa auttaa, kun selvittää itselleen mikä on riittävän hyvä. Hyvät asiat eivät ole täydellisyyttä, vaan aitoa oikeaa elämää inhimillisine tunteineen ja virheineen. Ole armollinen ja anna itsellesi ja saavutuksillesi arvostusta. Huomaa se hyvä, mitä olet jo tehnyt ja teet, äläkä keskity siihen, mitä on jäänyt tekemättä. Kannusta ja puhu itsellesi kuin parhaalle ystävällesi. Ole elämällesi läsnä, tässä hetkessä, vain siten pystyt havainnoimaan kunnolla myönteiset asiat, kauniit asiat. Viimeksi etsimme voimavaroja menneisyydestä, mutta tällä kertaa löydämme hyviä asioita tästä hetkestä, omasta itsestä ja omasta elämästä. Tässä sinulle evääksi tämän kertaiselle löytöretkelle muutama kysymys: Pohdi mitä sellaista on elämässäsi, mitä haluat jatkaa ja säilyttää? Entä mitä olet jo saavuttanut? Mieti myös missä juuri sinä olet hyvä ja mitä taitoja olet oppinut? Pysähdy vielä lopuksi ajattelemaan, mitä hyvää sinun elämässäsi on juuri nyt, ja mistä olet kiitollinen? Minä itse olen näinä aikoina erityisen kiitollinen perheelleni heidän olemassaolostaan ja seurasta ja lisäksi olen myös kiitollinen siitä, että saan auttaa ihmisiä voimaan paremmin vaikeina aikoina.
Harjoitus: pysähdy tähän hetkeen ja pohdi blogitekstin kysymyksiä itsestäsi ja elämästäsi ja kirjoita vastaukset ylös paperille. Laita paperi talteen ja ota se esiin luettavaksesi etenkin silloin, kun tuntuu siltä, että tarvitset uskoa itseesi ja elämääsi. Täydennä vastauksia tarvittaessa. Harjoituksen tehtyäsi olet tehnyt jo toisen löytöretken voimavaralähteelle ja löytänyt itsestäsi ja elämästäsi hyvää. Ensi kerralla löytöretkellämme etsitään voimaa toivosta ja tulevaisuudesta.